25 Aralık 2011 Pazar

Biyografi hakkındaki ilk kitap:'Biyografi Kitabı'

Biyografi hakkındaki ilk kitap:'Biyografi Kitabı' 

Biyografi hakkındaki ilk kitap: ‘Biyografi Kitabı’

Biyografiyi tüm yönleri ile ele alan 'Biyografi Kitabı' isimli eserin yazarı Mahmut Çetin'le biyografiyi ve kitabını konuştuk

Ahmet Sezer/ Dünya Bülteni
19 Aralık 2011

Mahmut Çetin Boğaz'daki Aşiret kitabıyla tanındı... Şu an Biyografi Net yayınevinin editörlüğünü yapıyor. Çetin'in yayınlanmış 13 eseri var. Mahmut Çetin'le son eseri 'Biyografi Kitabı' üzerine konuştuk. Çetin, üzerinde dört yıl çalıştığı bu eserde, biyografiyi bütün yönleriyle ele alıyor.

www.biyografi.net Türkçe'deki en önemli biyografi kaynaklarından biri. Nasıl doğdu sizdeki bu biyografi ilgisi?

Bu ilgiyi bulmak için psikologların tabiriyle çocukluğuma dönmek lazım. Ben küçükken gazetelerden kupürler kesen, takvim yapraklarını biriktiren, bolca kitap ve özellikle dergi biriktiren bir çocuktum. Bu ilgiler beni giderek belirli alanlara yöneltti. Bu alanların başına zamanla biyografi oturdu.

Boğazdaki Aşiret, X İlişkiler, Kart Kurt Sesleri, Aydın Yabancılaşması... Bu kitaplarla ne anlatmak istiyorsunuz ?

Tabii bunu bir cümleyle özetlemem zor... Ama kısaca şöyle diyebiliriz. Bir millet bütünü var, bir de kendini bunun içinde hissetmeyen, insanımıza böcek gibi bakan bir zümre var. Bunlara üstseçkinler diyoruz. Bunların bir ayağı bürokrasi, diğer ayağı Tekelci Sermaye... Milletimizin değerleriyle çatışan, ihtilaf alanlarını körükleyen bu insanların bilinmesi gereğine olan inancımız, bize bu kitapları yazdırmıştır. Aslında ben bildiğim bir şeyi anlatmıyorum. Öğrendiğim bir mekanizmayı, öğrenebildiğim kadarıyla anlatıyorum.

Peki, niçin Biyografi Kitabı?

Afrika Atasözü şöyle der: "Arslanlar kendi tarihçilerini ortaya çıkarmadıkları sürece, tarih, avcıların kahramanlık hikayelerinden oluşmaya devam edecektir." Ben arslanların ağlamayı bırakıp kendi tarihçilerini, kendi biyografi yazarlarını, kendi sanatçılarını çıkarmasını öneriyorum. Dahası 'Biyografi Kitabı'yla bunun nasıl başarılacağının yol haritasını da çıkarıyorum.

Biyografiyle dolu bir biyografiniz oluşuyor giderek?

Evet, www.biyografi.net internet sitesi ve yayınevi, Biyografi Analiz dergisi, Portreler televizyon programı ve başta Boğazdaki Aşiret olmak üzere yazdığım biyografi kitapları... Kısacası yaptığım bir çok iş, ister istemez biyografiyle ilgili olmuştur. Bundan sonra bize düşen, Nice'nin işaret ettiği gibi, 'kaderimizi sevmek' olmalıdır. Madem ki biyografiyle bu kadar hemhal olmuşuz, o zaman yaptığımız işin ne olduğunu, bilimsel olarak öğrenmek zorundayız. İşte 'Biyografi Kitabı' bu kaygıyla ortaya çıktı. 'Biyografi Kitabı' her şeyden önce benim öğrenerek yazdığım bir kitap oldu.

'Biyografi Kitabı' Türkiye'de bu konuda yayınlanan ilk eser mi?

Ne yazık ki, Türkiye'de biyografi alanında yazılan ilk eser: 'Biyografi Kitabı'... Keşke daha önce bu konuda bağımsız eserler üretilmiş olsaydı. Biz de onların üzerine yeni şeyler ilave etseydik. Ama ne yazık, Türkçe'de ihmal edilmiş bir alan biyografi. Orhan Okay hocamızın deyişiyle tarihin üvey evladı biyografi...

Biyografinin yeri tam olarak neresi edebiyat mı? Tarih mi?

Biyografi, kısaca hayat hikayesi... Biyografi, bir yanıyla edebiyat, diğer yanıyla tarihin içinde yer alıyor. Tek bir alanla sınırlandırmak mümkün değil. Tarihin insanlı yazılmasıyla biyografi belirginleşiyor. Ama kalıcı eserler daha çok edebi biyografiler.

'Biyografi Kitabı'nın muhtevası kısaca nelerden oluşuyor?

Biyografinin tanımı, özellikleri, biyografi ve belge ilişkisi, biyografi yazımının süreçleri, tarihte ve günümüzde biyografi, biyografinin diğer alanlarla ilişkisi, biyografi kimlik ilişkisi eserin içindeki bazı bölüm başlıkları. Görüntü ve sesle biyografinin teşekkülü biyografik belgeseller. Cv'nin hikayesi. Dünyada ve Türkiye'de biyografi araştırmaları vs.

Eser Adı: Biyografi Kitabı Yazar: Mahmut Çetin Yayınevi: Biyografi Net

ahmet.a.sezer@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder